Images 

Virtuele ruimte in SketchUp


Pre-publicatie 
Ontwerp Janne Beldman, Redactie Inge Marleen


Pre-publicatie, brief uit naam van Anna Blaman, gepost bij 50 bewoners in Zoetermeer (ism Platform voor Eenzaamheid) en 100 bewoners van de De Vliegerstraat in Rotterdam waar Anna haar hele leven heeft gewoond, met de uitnodiging om terug te schrijven.





Notes


2021/2022

Redactie: Inge Marleen
Grafisch ontwerp: Janne Beldman

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt met financiering van Stichting Droom & Daad en de Ontwikkelings- en Onderzoekssubsidie van CBK Rotterdam




Beste Anna, - een onderzoek naar de schrijfster Anna Blaman (1905-1960)


In gedachten wandel ik door Anna Blamans kamer. Ik blader door haar boeken, trek mijn schoenen uit en ga stiekem liggen op haar bed. Ik lees de brieven die ze kreeg van vrienden en geliefden, volg haar sporen en probeer te kijken door haar bril. Anna, ben je daar?      

Anna Blaman (1905-1960) was een Rotterdamse schrijfster. Ze was openlijk lesbisch, in die tijd een groot taboe, maar zag zichzelf niet als voorvechter van een beweging. Een belangrijk thema in haar werk is de vraag of we een ander werkelijk kunnen kennen. De personages in haar romans zijn vaak alleen en verlangen naar een ander, die altijd onbereikbaar blijft. In 1948 publiceerde Blaman de roman Eenzaam Avontuur, die erg veel stof op deed waaien vanwege enkele (homo-)erotische personages die in het boek voorkomen. 

In mijn werk staat het idee van het huis centraal: een plek waar mijn privéleven en werk samenkomen. Daar is het idee ontstaan om het verhaal te vertellen van een hedendaagse vrouw die terugkijkt op situaties waarin ze niet gezien werd, waarin haar grenzen werden overschreden en waarin haar vrouw-zijn aanleiding gaf voor anderen om haar te vertellen wie ze is en hoe ze moet zijn.

Met dit onderzoek wil ik Anna Blaman verkennen als personage voor mijn roman. Door Anna’s ogen wil ik de ervaringen van de hedendaagse vrouw vanuit een ander, historisch perspectief bekijken. Samen navigeren we de (on)mogelijkheden van menselijk contact. Een belangrijk thema in Anna’s werk is namelijk de vraag of we een ander werkelijk kunnen kennen. De personages in haar romans zijn vaak alleen en verlangen naar een ander, die altijd onbereikbaar blijft.

Voor mij fungeert Anna als motor voor vragen, gesprekken en correspondenties rondom feminisme in Nederland, schrijvende vrouwen en de canon, anders-zijn, homo- en vrouwenemancipatie, eenzaamheid en vriendschap. De beelden, teksten en geluiden die ik vind en maak, verzamel ik in een virtuele ruimte in het programma SketchUp. Langzaam transformeert mijn onderzoeksruimte tot de privékamer van het personage Anna.