Images 
Notes


2022

Publicatie
15 x 11 x 0,7 cm
101 gram
61 pagina’s

Tekst en beeld: Katinka van Gorkum
Redactie: Inge Marleen
Grafisch ontwerp: Janne Beldman


Te koop via:

Rotterdam
KIOSK - Voorburgstraat 207

Den Haag
Page Not Found - Boekhorststraat 126

Brussel
Rile Books - 62 Rue des Commercants

Online via Rile Books


Bestellen kan ook bij mij:
€10,00 + verzendkosten (Nederland €3,84, België €4,65)
Mail naar vangorkum.katinka@gmail.comDeze publicatie werd mede mogelijk gemaakt met steun van CBK Rotterdam
Kamer I - Oesters

‘Het voelt alsof ik iets doe wat eigenlijk niet mag. Ik stap je kamer binnen, laat mijn koffer staan bij de tafel en laat me vallen in de leunstoel.
   Wat hoop ik hier te vinden? Verwacht ik dat deze kamer ook mij omhelzen zal?
   Ik weet niet of dat kan. Als deze oester zich uit eigen beweging voor me had geopend kon ik samen met jou de schelp bewonen. Nu wrik ik haar open. Overleef je dat?’

‘Kamer I - Oesters’ is een kort verhaal geschreven in het kader van het kunstproject Beste Anna,. Hierin fungeert de figuur van de openlijk lesbische Rotterdamse schrijfster Anna Blaman als motor voor vragen, gesprekken en correspondenties rondom feminisme, schrijvende vrouwen en de canon, anders zijn, eenzaamheid en vriendschap.

Ook verkent Katinka met dit onderzoek Anna Blaman als personage voor een toekomstige roman. In ‘Kamer I - Oesters’ betreedt de hoofdpersoon Anna’s met een rolkoffer vol boeken van andere schrijvers, fluistert ze hun woorden in de kieren in Anna’s muren en verleidt ze Anna met een pauwendans.

Anna Blaman (1905-1960) was openlijk lesbisch, in die tijd een groot taboe, maar zag zichzelf niet als voorvechter van een beweging. Een belangrijk thema in haar werk is de vraag of we een ander werkelijk kunnen kennen. De personages in haar romans zijn vaak alleen en verlangen naar een ander, die altijd onbereikbaar blijft. In 1948 publiceerde Blaman de roman Eenzaam Avontuur, die erg veel stof op deed waaien vanwege enkele (homo-)erotische personages die in het boek voorkomen.